Kerstman theemuts.

Ik vond dit patroontje pas vanochtend, het is misschien een beetje laat maaar ik vond hem toch te leuk om hem niet op 1e Kerstdag te delen. De theemuts is gebreid in DMC Fil dentelles 80 op breinaalden van 1 mm. Je hebt rood en roze nodig. Voor de afwerking een stukje chenille garen of ander pluizig draad, wit band, een stukje zwart lint, een gouden dingetje voor de gesp, beetje vulmateriaal, witte mini pompoen, no hole beads en natuurlijk een theepot. Dit model kun je vinden in bijna elke poppenhuiswinkel.
De theemuts maak je in 3 delen : 2 delen voor de jas van de kerstman en een deel voor zijn hoofd en muts. We beginnen met de jas. Zet 22 steken op met rood. Naald 1 en 2 : brei alle steken recht. Naald 3 t/m 24 : brei in tricotsteek. Naald 25: kant alle steken af. Maak de 2e helft van de jas op dezelfde manier. Voor het hoofd van de kerstman zet je 24 steken op in roze. Brei 10 naalden tricot steek en ga daarna verder in rood voor de muts. Brei naald 11- 16 in tricotsteek. Naald 17 : brei steeds 2 steken samen. Naald 18 : brei averecht. Naald 19 : brei steeds 2 steken samen. Naald 20 : brei averecht. Naald 21 : brei recht. Naald 22 : brei averecht. Knip de draad af en rijg deze door de steken op je breinald, trek de draad aan en hecht af.
Nu gaan we de thee muts inelkaar zetten. Rijg een rode draad door de bovenkant van 1 deel van de jas en daarna ook door deel 2. Trek de draad aan en leg het gerimpelde jasje boven op de theepot. Zorg dat het topje van het deksel in het midden zit , trek de draad aan tot het mooi om de bovenkant van de pot valt en hecht af. Laat een stuk van de draad hangen. Het is niet heel makkelijk om de de jas om de gladde theepot te naaien. Daarom heb ik eerst de onderkanten vastgelijmd aan de theepot, zo dicht mogelijk bij de bodem. Probeer het geheel zo glad mogeijk om de theepot te krijgen. Als de lijm droog is, kun je de zijnaden rondom het handvat en de tuit dichtnaaien.
Sluit nu de naad aan de achterkant van het hoofd van de kerstman en van zijn muts. Stop er een beetje vulling in en sluit de nek. Naai het hoofd vast op de theemuts .
Geef je kerstman een gezicht: No hole beads voor de ogen en een tipje verf of rouge voor een neus is al genoeg. Werk de kraag , de voor- en de onderkant van zijn jas en de muts af met wit band. Maak zijn riem van het zwarte lint. Een goukleurig schakeltje is een mooie gesp. Gebruik wat chenille garen of pluizig draad voor zijn baard en haren. En als finishing touch natuurlijk een witte pompoen aan zijn muts.
De kerstman kan nu aan het werk.
Nog een laatste tip : Als je de theepot weglaat, de zijnaden sluit en de kerstman stevig opvult, kan hij ook als gewone kerstman aan de slag.

Comments

Popular Posts