De pannenlappen van Oma .

Mijn Oma haakte heel graag pannenlappen. Iedereen die ging trouwen kreeg minstens een set als cadeau. Ik heb de mijne nog in de la liggen want ik vind het zonde om ze te gebruiken. Deze in bloemvorm vond ik altijd de mooiste. Ik heb het patroon aangepast voor een mini versie voor het poppenhuis. Ik heb een haaknaald 0, 50 mm en DMC special dentelles gebruikt. Je hebt 3 kleuren nodig : geel. wit en groen. Het is wel een patroontje voor haaksters met wat ervaring.
Begin met geel voor het hart van de bloem. Haak 3 lossen, haak 8 vasten in de 1e losse en sluit tot een ring met een halve vaste. Toer 1. Haak 3 lossen en 1 vaste in elke steek. Je krijgt 8 boogjes. Hecht de gele draad af en ga verder met wit. Toer 2. Om elk boogje : 1 vaste, 2 stokjes,1 vaste haken, sluit de toer met een halve vaste. Je hebt nu 8 blaadjes. Toer 3. In de eerste vaste van je blaadje 1 vaste haken, haak 4 lossen, die blijven aan de achterkant van het blaadje, haak 1 vaste in de laatste steek van het blaadje. Je hebt nu een boogje achter het blaadje. Maak een boogje achter elk blaadje en sluit de toer met een halve vaste.
Toer4. Haak om de boogjes achter de blaadjes : 1 vaste, 3 stokjes, 1 vaste in elk boogje. Sluit de toer met een halve vaste. Je hebt nu de 2e laag blaadjes. Toer 5. Hecht de witte draad af. Ga verder met groen. Haak 1 vaste in de 1e vaste van de blaadjes uit toer 4. Haak 5 lossen ( die blijven achter de bladjes) en haak 1 vaste in de laatste vaste van het blaadje. Maak een boogje achter elk blaadje en sluit de toer met een halve vaste. Toer 6 : Rond elk boogje haak je 1 vaste, 4 stokjes en 1 vaste, herhaal in elk boogje en sluit de toer met een halve vaste, Voor het ophanglusje, haak je 10 losen en maak 1 halve vaste in de halve vaste van toer6. Hecht af en stop alle draadjes weg.
Als je de pannenlap groter wilt maken, werk dan t/m toer 5 voor de kleine pannenlap. Toer 6. Blijf het witte garen gebruiken. En haak toer 6 van de kleine pannenlap maar zonder het ophanglusje. Toer 7. Haak zoals toer 5 van de kleine pannenlap maar 6 lossen voor de boogjes. Toer 8. Herhaal toer 6 van de kleine pannenlap maar haak 1 vaste, 5 stokjes , 1 vaste in elk boogje. Geen ophanglusje haken. Afhechten en verder gaan met groen. Toer 9 : Als toer 5 van de kleine pannenlap maar 7 lossen voor de boogjes. Toer 10. Als toer 6 maar haak 1 vaste, 6 stokjes 1 vaste in elk boogje, Maak nu wel het ophanglusje. En hecht af.

Comments

Popular Posts