Roomsoesjes en soezentaart.

Roomsoesjes worden in Nederland meestal gegeten bij de koffie, maar ze zijn ook heerlijk als toetje, overgoten met warme chocolade- of caramelsaus. In Frankrjk maken ze kunstige soesjes taarten die prachtig staan op een feestbuffet of in een etalage.
Op deze foto kun je het verschil in maat zien tussen de soezen die we eerder maakten en deze soesjes . Je hebt echt hele kleine tempex balletjes nodig om soesjes te maken. Verder heb je de bekende oilpastels en sneeuwverf of structuurpasta weer nodig.
Als je veel van deze piepkleine soesjes wilt maken, is het bijna niet te doen om ze allemaal een voor een te kleuren. Ik heb ze allemaal in een bakje gedaan. Boven het bakje heb ik met een mesje wat van de oilpastels geschraapt ( met krijt kan dit ook) , daarna heb ik de hele zaak een paar minuten lang goed door elkaar gemengd met een kwast. Werkte echt heel goed. Het kan trouwens ook met de grotere balletjes.
Het snijden en vullen van de soesje moet je wel een voor een doen. Hou een stukje dubbelzijdig plakband bij de hand om de halve soesjes op te zetten voor het vullen met sneeuwverf en het drogen. Voor chocolade versiering of chocolade saus kun je donkerbruine acrilverf gebruiken. Talcpoeder is heel geschikt als poedersuiker.
De soezentaart maak je door de soesjes in ringen opelkaar te stapelen em vast te lijmen. Het is een werkje waar je echt de tijd voor moet nemen. Laat na een paar soesjes de taart steeds goed drogen. Je kunt de taart netzo groot en hoog maken als je wilt. Een platte schaal of een rondje van karton is een goede ondergrond. De maat hiervan bepaalt het formaat van de taart. Voor de stevigheid is het beter om de soesjes niet door te snijden en te vullen. Voor een echte taart worden de soesjes gevuld door een gaatje in de soes, bij de minis is het verschil niet te zien.
Op de schaal komt een punthoed te staan om de soesjes te ondersteunen. Je kunt die maken van alufolie of je kunt een plastic voorwerp gebruiken. Normaal word deze verwijderd als de taart klaar is. Een echte taart wordt met chocolade of warme caramel in elkaar gezet. Wij gebruiken tacky glue. Het effect can chocola of caramel brengen we aan als de taart droog is. Voor de chocola neem je acrylverf en voor de caramel licht bruine glasverf. .
Beer bewaakt de drogende taart met caramel laag.
Versierd met met room en bloemetjes. .

Comments

Popular Posts