Gehaakte garderobe voor baby.

Dit patroon is geschikt voor popjes zoals de Heidi Ott baby op de foto en andere babies van ongeveer 5 cm. Je hebt nodig : 2 kleuren DMC fil dentelles nr. 80. haaknaald 0,60. Ik geef het patroon voor het jurkje , onderbroekje, mutsje en gehaakte sokjes ( let op : die op de foto zijn gebreide sokjes)
Het jurkje : Bij een gehaakt jurkje begin je meestal bij de hals. toer 1 : haak 21 lossen, haak een vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald en in elke losse = totaal 20 vasten, 1 losse, werk draaien. Toer 2 : 1 vaste in dezelfde steek, * 2 vasten in de volgende steek, 1 vaste in de volgende steek*, herhaal van * - * tot eind van de toer (30 vasten) , haak 1 losse en draai het werk. Toer 3 : 1 vaste in dezelfde steek, * 1 vaste in elk van de volgende twee vasten, 2 vasten in de volgende vaste , 1 vaste in elk van de volgnde 3 vasten *. Herhaal Van * -* to het einde van de toer. ( 40 vasten ) Hecht af en knip de draad af. Hecht de 2e kleur aan voor toer 4 :Begin aan de goede kant met 1 vaste, 1 vaste in elk van de volgende 3 vasten, * 2 vasten in de volgende steek, 1 vaste in elke van de volgende 4 vasten*, herhaal van *- * tot het einde van de toer. Hecht de draad af. ( 44 vasten) . Toer 5 Armsgaten : Hecht wit aan. 1 vaste in de volgende 4 vasten, armsgat : sla 10 vasten over, 1 vaste in de volgende 14 vasten, sla de volgnde 10 vasten over en haak 1 vaste in elke steek tot het eind van de toer. Haak 3 lossen en keer het werk
Toer 6. Hier begint het rokdeel van de jurk. HaaK 1 vaste in de 1e vaste, * haak 3 lossen en haak 1 vaste in de volgende vaste *. Herhaal van *-* tot het einde van de toer maar maak onder elk armschat 2 boogjes van 3 lossen . Haak 3 lossen en keer het werk. Er zijn 24 boogjes. Toer 7 en 8. Haak 1 vaste in het eerste boogje * 3 lossen haken, 1 vaste in het volgende boogje *, herhaal van * -* tot het einde van de toer. Haak 4 lossen en keer het werk. Toer 9: vaste in het eerste boogje, haak 4 lossen, vaste in het volgende boogje en herhaal tot het einde van de toer. Haak 4 lossen en keer het werk. Toer !0 : als 9 maar zonder de 4 lossen aan het eind. Hecht de draad af. Voor de hals afwerking, haak met de 2e kleur langs de vasten van de hals. Hecht aan met een 1/2 vaste en haak in elke vaste een 1/2 vaste. Hecht af, Stop alle draadjes weg, Trek het popje de jurk aan en naai de achterkant dicht. Evt. kun je voor het lijfje van de jurk knoopjes gebruiken zodat het jurkje nog uit kan.
Broekje : Toer 1 : Haak 23 lossen, 1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald en in elke losse tot het eind ( 22 vasten), 3 lossen, werk keren. Toer 2 : Haak 2 stokjes in de volgende vaste, 1 stokje in de volgende, * 2 stokjes in de volgende vaste, 1 vaste in de volgende vaste *, herhaal van * - * tot het eind van de toer. Haak 3 lossen en draai het werk. Toer 3 en 4 : 1 stokje in elke vaste, 3 lossen en keren in toer 3. Voor de pijpjes : Tel 15 vasten vanaf de haaknaald. Haak 3 stokjes in de 15 e, 16 e en 17 e vaste , vouw de andere helft van het broekje naar het midden en zet met een 1/2 vaste vast aan de stokjes. Hecht af. Trek de pop het broekje aan en naai de achterkant dicht.
Slofjes. De slofjes worden niet in het rond gehaakt, maar in toeren en later dichtgenaaid. toer 1: haak 5 lossen, 1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald, 1 vaste in de volgende 2 steken, 5 vasten in de laatste losse en werk over de draad die daar hangt, daarna haak je aan de andere kant van de lossen 1 vaste in elke steek. Je hebt nu een ovaal. Laat de losse draad hangen om de hiel te markeren, haak 1 losse en keer het werk. Tour 2 :1 vaste in de eerste vaste,1 vaste in elke steek, 1 losse en werk keren. Toer 3 : herhaal toer 2 . Tour 4 : Herhaal toer 2, maar haak aan het einde 3 lossen en keer het werk. Toer 5 : Haak een 1/2 vaste in dezelfde steek, * drie lossen en een 1/2 vaste in de volgende steek*, herhaal van *- * en maak een extra boogje de laaatste steek. Hecht af en laat een draad hangen voor het dichtnaaien. Maak het 2e slofje. Naai de slofjes dicht met de goede kanten opelkaar. Keer de slofjes. Rijg een draad door de slofjes net onder de boogjes toer. Trek je popje haar slofjes aan, trek de draad nu aan en leg een knoop en maak daarop een strikje.
Mutsje : Toer 1 : Haak 12 lossen, 1 stokje in de 4e losse vanaf de haaknaald,, 1 stokje in elk van de volgende 7 lossen,7 stokjes in de laatste losse, werk langs de andere kant van de lossen. haak 1 stokje in elk van de volgend 9 steken. Je hebt nu een ovaal van 25 steken. Haak 2 lossen en draai het werk. Toer 2 : haak 1 half stokje in de 12 steek,haak 1 stokje in alle steken, tot je nog 2 steken over hebt, haak in deze steken een half stokje. haak 2 lossen en draai het werk. Toer3 : als toer 2 maar aan het einde 1 losse haken en keren. Toer4: Als toer2 maar aan het eind afhechten. Voor de bandjes aan de muts vind ik lint het mooist maar je kunt ook bandjes haken.
Ik wens jullie veel plezier met dit patroon.

Comments

  1. Deze ga ik zeker proberen te haken …
    Dank je wel voor de mooie patroontjes die jij plaatst Marianne…

    ReplyDelete
  2. Ik ben benieuwd wat je er van maakt !!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts