Haakpatroon voor een punt vruchten taart.
Ik geef hier het patroon voor schaal 1 : 12, maar je kunt gemakkelijk een grotere of kleinere punt maken door dikker of dunner garen met passende haaknaald te gebruiken. Wat heb je nodig : Een haaknaald 0,60, DMC fil dentelles no. 80 in lichtbruin, rood en wit, naald, Tacky Glue en een heel klein beetje vulling. Gebruikte steken : Vasten, lossen, stokjes , Bobbelsteek : 3 stokjes in een steek samen gehaakt voor de vlaai vulling. De punt is gemaakt in 3 delen : korst, vulling en slagroom.
Maak eerst de korst. Bodem, zijkant en bovenkant , maak je in een stuk. Toer 1. Met bruin : haak 2 lossen. Toer 2. Haak 2 vasten in de 1e losse, 1 losse en keer het werk Toer 3. Haak 2 vasten in elke steek, 1 losse en keer het werk Toer 4. Haak 1 vaste in elke steek, 1 losse en keer het werk Toer 5. Haak 2 vasten in de 1e steek, 1 vaste in elk van de volgende 2 steken, 2 vasten in de laastste steek, 1 losse en keer het werk. Toer 6. Haak 1 vaste in elke steek, 1 losse en keer het werk. Toer 7. Haak 2 vasten in de eerste steek, 1 vaste in alle volgende steken, 2 vasten in de laatste steek, 1 losse voor het keren. Toer 8. Kaak 1 vaste in elke steek, 1 losse voor het keren. Toer 9. Haak 2 vasten in de eerste steek, 1 vaste in alle volgende steken, 2 vasten in de laatste steek, 1 losse voor het keren. Toer 10. Haak 1 vaste in elke steek, 1 losse voor het keren. De bodem van de punt is nu klaar. De rand van de korst: Toer 11. Haak 1 vaste in elke steek, maar gebruik alleen het achterste van de 2 lusjes bovenop steken, 1 loss voor het keren. Toer 12. Herhaal toer 11 maar gebruik nu weer gewoon beide lusjes om in te haken. Toer 13 .Herhaal toer 11 maar nu weer alleen in het achterste lusje haken. De rand is nu klaar. De bovenkant van de korst . Toer 14. Haak de eerste 2 vasten samen, s vaste in elke steek, haak de laatate 2 vasten samen, 1 losse voor het keren. Toer 15. Haak 1 vaste in elke steek, 1 losse voor het keren. Toer 16 . herhaal 14 Toer 17 herhaal 15 Toer 18. herhaal 14 Toer 19. herhaal 15 Toer 29. Haak de laatste 3 vasten. Niet afhechten ! Afwerken : Haak om de hele korst een toer vasten, bij de twee punten haak je 3-4 vasten in een steek om een mooie punt te maken. Om de rand mooi af te werken met haak je in de ongebruikte lusjes van toer 11 : 1 vaste in de eerste steek, 2 vasten in de volgende steek, herhaal tot eind van de toer.
De vuling voor de taart. Je maakt dit in een strook. IK heb een bobbelsteek gebruikt omdat ik het leuk vond om een kerssen vulling te maken. Toer 1. Haak met rood 21 lossen. Toer 2. Haak 1 vaste in de 2e steek vanaf de haaknaald. Haak 1 vaste in elke steek. Haak 1 losse voor het keren. Toer 3.Herhaal toer 2. Toer 4. Haak 1 vaste in de eerste steek. * Haak nu een bobbel. Haak 1 stokje, maar haal niet de draad door de laatste lus. Haak nog 2 stokjes op dezelfde manier in dezelfde steek, haal de draad door alle lusjes, haak 1 vaste in de volgende steek * Herhaal van * tot* tot het einde van de toer. Hecht af maar laat een stuk draad hangen om straks de vulling vast te naaien.
Slagroom Toer 1. Haak 15 lossen met wit. Toer 2. 1 vaste in de 2 losse vanaf de haaknaald en i vaste in elke vaste, 1 losse on te keren Toer 3. en 4. Haak in elke steek 1 vaste maar gebruik alleen het achterste lusje van de 2 lusjes bovenop je haakwerk. Hecht af.
De taartpunt inelkaar zetten. De vulling moet nu tusseen de taart komen. Dit doe je door de strip vast te zetten aan de bodem van de taart. Zorg dat de bobbeltjes van de vulling aan de buitenkant zitten ( zie foto) Laat de rand vasten rond de korst vrij zodat je een beetje korst blijft zien. Vouw de bovenkant van de korst over de vulling en naai die vast. Laat een klein gaatje om een beetje vulling aan te brengen. Sluit het gaatje en stop alle draadjes weg. Om de rand van de korst af te werken, neem je een bruine draad en maakt steekjes dwars door de taart punt en langs de rand. Hecht af en stop de draad weg.
Slagroom : Draai de gehaakte strip om een mooi toefje te vormen. Naai stevig vast zodat het in vorm blijft. Lijm bovenop de taartpunt. Variaties : Met andere kleuren garen kun je andere vullingen maken bijv , oranje voor abrikozen of geel voor citroen. Wil je een open vruchten punt dan kun je het patroon voor de korst haken t/m toer 13. Dan heb je de bodem en de rand. Voor de vulling moet je de strip langer maken om de hele bodem te vullen. Jeb hebt ongeveer 31 lossen nodig. Naai de vulling vast aan de bodem en de rand. Ik hoop dat jullie het patroon leuk vinden.

Comments

Popular Posts